当前位置: 首页 > >

英语情态动词用法归纳与练*

发布时间:

英语情态动词用法归纳与练*
(1) can / could 泛指一般的能力 be able to 具体做某事的能力 1 表示能力两种时态 can (could),其他时态要用 be able to 的形式 e.g. He can speak French. Was/were able to 可以表示成功做成某事的含义 managed to do / succeeded in doing e.g. With our help, he was able to build the house.

2 表示请求或许可 (Could 比 Can 更加客气) e.g. Can I go now? Yes, you can. 3 表示推测或可能性,常用于否定句和疑问句 e.g. Can he be at school? Today is Sunday. He can't be at school. Can’t couldn’t/ Can ? Could? have done There is no light in the room. Can she have gone to bed? She can’t have gone to school----- it’s Sunday. Could have done 可用在肯定句中表示过去存在的可能性 e.g. She could have gone out with some friends yesterday. Could have done 也可以表示虚拟语气:某事可能发生(并没有发生) e.g. You are late again. You could have got up earlier. 4 can 表示理论上的可能性 Anybody can make mistakes.

(2) may and might 的用法 1 表示请求和允许 类似 can 和 could 用法(may 和 might 更加口语化) May I watch TV now? Yes, you may. 2 表示可能性; 猜测 might 比 may 更加不确定 may/might have done 对过去的揣测 e.g.He may be busy these days. May not 可能不;不可能;一定不可 3 表示祝愿 e.g. Wish you success! May you succeed! (3) must and have to 1. must 现在或将来的必须,而且是主观看法 have to 有多种时态, 而且强调客观需要 e.g. I really must stop smoking now. I had to leave early because I wasn’t feeling well. Must I come here? Yes, you must. No, you needn’t. needn’t / don’t have to must not /mustn’t 禁止 2. must 表示推测 意思非常肯定 “一定是”“一定会” It must be raining outside. Must have done 对过去情况的推测 Must be doing 对正在进行的事情的推测 e.g. He must have gone over the article, hasn’t he? It must have rained last night, didn’t it?

He must be dancing now. (4). need and dare 二者既可以做情态动词,也可以做实意动词,注意区别 1.Need 作情态动词使用时,没有人称、数和时态的变化,一般使用于否定句和疑问 句中。 1) He need not come at once. 2) Need you do the thing right now? ------Yes ,I must. ------No ,I needn’t. 情态动词 need 可用于下列形式: 可与完成体连用表示:need not have done(过去)本来不需做的而做了。 You needn’t have gone there yesterday. 2.Need 作实义动词时是及物动词,与实义动词一样有人称、数和时态的变化, 其后可以跟名词、代词、不定式、动名词及复合结构等。例: 1) The old man needs your help. 2) You don’t need to go to there. 3) The garden needs watering. 4) The garden needs to be watered. 5) I need you to help me with my English. 3.Dare 作情态动词和作情态动词的 need 变化相似,没有人称、数的变化,表示 意志上的主观可能,指在勇气和胆量上可能。一般可用于否定句、疑问句和条件状 语从句中,在美式英语中尤其如此,一般不用于肯定句中。例: 1) He dare not go out at night. 3) How dare you say such things against them? 但 how dare (竟敢)和 I dare say(我想、在我看来、大概、恐怕)是惯用语。

e.g. How dare you cheat me! I dare say the leader would give you leave. I dare say it will be rainy tomorrow. 4.Dare 作实义动词和实义动词变化相同,有人称、数和时态的变化。 1) She dares to answer these questions. 3) Do you dare to touch the snake?

(5) will and would 1 表示征求对方(第二人称)意见或询问对方意愿 would 比 will 更客气委婉 e.g. Will you have some more wine? Would you mind my smoking here? 2 will 表示*惯性动作或某种倾向 would 表示过去*惯性动作或某种倾向 e.g. Fish will die out of water. When I was young, I would play badminton on Sundays. Would 与 used to 的区别* Would 只能用来表示重复的动作而不能表示状态 Used to 既可表示动作也可表示状态, 强调过去的情况,现在不如此了。 e.g. He used to be a university student. 3 will 表示意愿 决心 e.g. I will never do that again. (6) shall, should and ought to

1 shall 在问句中表示征求对方意见或请求 用于第一,三人称 e.g. What shall we do now? 2 shall 肯定句中 表示说话人强烈的感情, 允许,命令,禁止和威胁,用于第二,三 人称。 e.g. If you dare to do that, you shall be punished. These rules shall be obeyed. Shall not 禁止,不许 3 shall 决心,意愿 = will e.g. I shall come if I want to. 4 should 表示劝告,建议 = ought to 应该 e.g. You should wash your hands first. Should 和 ought to 的区别 Should 表示主观认为应该 Ought to 强调按规定、责任、义务等必须或应该 e.g. As a student, you ought to study hard. I think I should try to lose some weight. 5 should 表示推测和可能性 = ought to e.g. They should/ ought to be there by now. 6 should 说话人的感情,如惊奇、愤怒、失望等,一般译为“竟然” ,通常用于否定 句、疑问句当中。 e.g. You can’t imagine that well-behaved gentleman should be so rude to a lady. 7. 用于虚拟语气 Should have done / ought to have done sth Shouldn’t have done / ought not to have done sth

e.g. You should have done it today. You shouldn’t have treated her that way.

情态动词中的 must, can, could, may, might 都表推测。 其中 must 的可能性最大, / can could 次之,may / might 最小。

情态动词的用法(1) 情态动词的用法(1)
赵宝斌

情态动词是动词当中使用频率比较高的词,虽然情态动词数量不多,但由于它们表示的意义多, 用法相似,而且用于不同的句式和人称,因此不好掌握。本文笔者通过对情态动词进行分类,用表 解比较的方法列出它们的异同,这样会更容易,更好地掌握情态动词的用法。 表一对常见的六个情态动词及部分情态动词的过去式形式分为八种意义,这些过去分词形式不是过 去时。我们可以看出多数的意义都涉及了多个情态动词。相同意义的情态动词多数在用法是有区别 的,通过其它八个列表我们会找出它们在意义和用法上的异同。 表一: 表一:情态动词意义分类
用法 usage 许可,请求 许可 请求 permission 情态动词 and request prediction obligation insistence capability 可能 推测 possibility and 义务, 义务,职责 duty and 意图, 意图,打算 intention 意愿, 意愿,愿意 Willingness 意志, 意志,决心 determination and 能力, 能力,才能 ability and

can /could may/might shall/should will/would must ought to may/might shall/should will/would
.

√ √ √ √ √

√ √ √ √ √ √

.

.

. .

. . .



√ √
.

.

√ √

√ √
. . . . . .

√ √

. . . . .

√ √ √ √
.

. . .

√ √ √

√ √ √

√ √

√ √

√ √

. .

must ought to
.



√ √

√ √

. .

. .

. .

. .

表二: 表二:表示许可和请求的情态动词用法 用法 usage 许可, 许可,请求 permission and request

情态动 词 意义及用法 用于句式和人称 回答形式 其它

auxiliary can/could 一般表示说话人和一般的 许可。 Can I go with you? 我能 跟你一起去吗? 用 could 要比用 can 更加 迟疑不决,当你没有把握 用于肯定句和否定句,也 可以用于疑问句。一般用 于第一,二人称。cannot 表示“禁止”。 肯定回答,不能用 You can not smoke in the bus. 公共汽车上不许吸 could 肯定回答,一般是 yes, please. thanks。 1 )要注意,在 请求允许的用 法中,could 并不是过去 时,它指的都 是将来时。

得到允许时, 这样更婉转。 烟。 Could I ask you something? 我可以问你一 件事吗? Could you give me a hand? 你可以帮我一下吗? Can I carry your bag? 我 来替你提包好吗? Could I give you dinner one of these days? 这几天 我请你吃顿饭行吗? Can't you do it tomorrow? 你不能明天做吗?

Could I use your phone?

2)一般不用过 去一次性允 许。

Yes, of course you can.

During the meeting I could ask questions. (误)

“我可以用你一下 电话吗?”“当然 可以。”

may/might

指说话人给予的许可。也 可是一般的许可。同 can 相比 may 和 might 用于比 较正式文体,往往含有尊 敬之意。might 表示比较

一般用于肯定,疑问和否 定句。否定用于拒绝给予 许可,或禁止做某事。通 常在官方公告中,否定情 态动词

否定回答,一般用

要注意,在请

mustn't 或 cannot, 求允许的用法 也可以 may not。 中,might 并 不是过去时, May I come in? 我 它指的都是将

迟疑,婉转。不很常用。 You may smoke.你可以吸 烟。 Visitors may ascend the tower. 参观者可以登塔。 You might post this letter for me. 是否请你给我寄 一下封信。 May I make a suggestion? 我可以提个建议? Might I borrow your bike? 我借用你的自行车可以 吗?

Students may not stay out after midnight. 学生午夜 后不得在外逗留。 用于问句和条件句表示请 求。 If I may say so, you are not right.你是不对的,如果我 可以这么说的话。 May I go now? No, you may. 我现在可以走了吗?是 的,你可以走了。

可以进去吗?

来时。

No, you mustn't. 不,你不许进。

肯定回答,一般是 sure, certainly, of course,不能用 might

Might I trouble you for a light?

“You may indeed.”

“我可以向你借火 吗?”“当然可 以” must 表示说话人“不许”和“禁 止”某人做某事, 有很强的 劝告语气。 Cars must not be parked here. 此地不准停车。 shall 表示真求征求对方意见, 请求给予指导。 Shall we take umbrella with us? 我们带雨伞好 吗? 一般用于第一,三人称疑 问句。 Shall I open the window? 我可以开窗户吗? Shall he come to see you? 要不要他来看你? 否定回答,一般是 no, thanks。 肯定回答,一般是 of course; certainly;yes, please。 一般用于否定句。 must not 比 may not 更为强调。 You mustn't play football in the street, children. 孩 子们, 不准在马路上踢球。

will/would

表示请求。 would 更客气。 一般用于第二人称。 Will/Would you pass me the salt, please? 请把盐递 过来,好吗? Will/Would you spell your name? 请你拼一下你的名 字好吗?
情态动词的用法(2) 情态动词的用法

肯定回答,一般是 sure, certainly

赵宝斌 表三:表示“可能” 表三:表示“可能”的情态动词的用法 possibility and prediction 可能,预测 可能, 用法 usage 情态动 回答 词 auxiliary 意义及用法 用于句式和人称 形式 may/might 表示事实上的可能, 某事可能要发 生或某时可能正在发生。 It may rain tomorrow. 明天可能下 雨。 (I'm told by the radio.) might 可能是逻辑上或事实上的可 一般用于肯定和否定陈述句, 用于否定时否定动词。Might 语气弱,可用于疑问句。 He may not be at home.他可能 不在家。 The news may, or may not, be 重读“May” 表示可能。 He 'may not go tomorrow. 重读“not" 表示“允许”。 He may 'not go tomorrow 其它

能。 它表示的可能性比 may 小一些。 true. 这个消息可能是,也可 What you said might be true. 你说 的可能对。 may 强调逻辑上的可能。 can 强调事实上的可能。 He looks pale. He may be ill.他脸色 苍白,可能有病。 He is in poor health. He can be ill at any time.他体质很差,任何时候都 有可能生病。 can/could 表示逻辑上或理论上的可能性,而 不是某种实际上将要发生或正在发 一般用于否定句和疑问句。 He can't be at home.他不可能 能不是真实的。 Might 可用于条件句。 If you took some exercise, you might not be so fat. 要是你锻 炼锻炼,可能不会这样胖。

表示有可能 存在或发生,

生的可能性。 Can it be true? 这会是真的吗? Anybody can make mistake.任何人 都可能犯错误。 The weather here could be very cold

在家。 注意和 May not 的区别。 He may not be at home. 他可 能不在家。 也可以用于肯定句。,

不表示某事 实际发生的 可能 It can rain this evening. (误)

in winter. 冬天这的天气有时很冷。 An accident can happen if you do this. 如果你这样做, 可能会发生事 故。 must 1)表示说话人的猜测。对某事有把 握,因为从逻辑上是必然的。 This must be the book you want. 这 肯定是你要的那本书。 2)表示根据逻辑必须发生的事。 All men must die. 人都是要死的。 一般用于肯定句。 There must be a mistake. 肯定 有错误。 可用于否定一般疑问句。 Mustn't there be another reason for his behavior? 他的行为肯 定没有另外的原因吗? will/would 1)表示说话人对将来和现在的预 测。 对现在的预测认为肯定会发生。 I think he will be all right now. 我想 他现在一定好了。 That would be his mother. 那肯定 是他母亲。 2)有时表示某种倾向和*惯性。 Oil will float on water. 油浮在水面 上。 He'll talk for hours if you give the chance. 如果给他机会, 他会谈上几个小时。 On the magnetic equator the needle

would 可表 示过去常常。 He would get up very early. 过去他常常 起的很早。

would remain horizontal. 在磁赤道 上磁针会保持水*。 ought to 它比 must 语气弱,但婉转。 They ought to be there by now. 他们 现在一定到那了 shall/should 表示说话人的猜测,估计应该 I shall be rich one day. 总有天我会 发财的。 That should be Janet coming upstairs now. 正在上楼的准是珍妮特。 多用于第一人称。 一般用于肯定和否定句

表四:表示“应该” 表四:表示“应该”的情态动词的用法

用法 usage 情态动 意义及用法 词 must auxiliary

应该,必须(义务) 应该,必须(义务)duty and obligation 回答形式 用于句式和人称 回答 表示说话人的意志和义务。或 要求对方必须作某事。 You must be there on time. 你 务必要按时到达那里。 We must obey orders. 我们必 须服从命令。 have (has) to 表示客观上的需 要,来自“外界”的义务。用于 肯定和否定 It is time for the meeting. I have to go now. 到开会得时间了, 用于肯定句, You must come early next time. 你下次必须早来。 疑问句用于征求说话人的意 见。 Must I come early tomorrow? 明天我必须早来吗? 用 needn't 或 don't have to 其它

我现在得走了。 You don't have to hurry. 你不 必这么匆忙。 may/might may 用于法律和条约, 相当于 shall。用的较少。 Payment may be paid by check. 应用支票付款。 Might 用来对人们提出建议, 该干什么或应该干什么。也可 以用来提出批评。 You might ask before you borrow my car. 你应该先问问我在借我的车 子。 Shall/should shall 在条约,规章和法令等文 件中,表示义务和规定。 Each player shall wear a number. 每个运动员必须带上 号。 should 表示主语的职责和义 务或说话人的劝告。强调主观 上。不象 must 那么独断专横。 You shouldn't judge a man always by the clothes. 你不应 该总是以貌取人。 Ought to should 和 ought to 的含义大致 相同,ought to 强调在客观上 (法律,章程和道义) 比 should 语气强。 always, never, really 可 以放在 用于陈述第一,二人称。 The new regulation shall take effect on Oct. 1st. 新章程十月 一实施。

You ought to go and see Mary tomorrow..明天你应该去看玛 丽。 You ought to have an operation at once. 你应该马上去动手 术。

ought 前 面和后面。 前面比较 常见。

You always ought to carry some spare money.

表五: 表五:表示意图的情态动词的用法 意图,打算 intention 意图, 回答形 意义及用法 词 auxiliary 用于表示“意图”,主要用于第一 人称,will 不重读,可用缩写的 形式。 I'll write as soon as I can. 我会尽 快写信。 Will you accept his offer? 你愿意 接受他的报价吗? shall/should 用于说话人的意图。 will 可以 同 互换。 We shan't/won't go if it rains. 如 果下雨,我们不打算走了。 用于条件句,用于各种人 称 Who will go with me? 谁愿 意和我去? We won't stay there too long. 我们不愿在那多呆 的太久。 只能用于第一人称, I shan't stay here long. 我 不打算在这呆很长时间。 用于句式和人称 式 其它

用法 usage 情态动

will/would

表六:表示意愿的情态动词的用法 表六:表示意愿的情态动词的用法 用法 usage 情态动 意义及用法 词 auxiliary 表示主语的意愿。 He will help you if you ask him. 如果你问他, 他会帮助 你的。 肯定句用于各种人称,用于二, 三人称疑问句表示询问别人是否 愿意做谋事,可用于条件句中。 Will you have some tea. 你想喝茶 肯定回答, 一般 of course.。 用于句式和人称 回答形式 其它 意愿 willingness

will/would

Would 比 will 语气更婉转。 吗? Would/Will you have another cup of tea? 你想再 来一杯茶吗? If he will he can come. 如果他愿 意,他可以来。 Would you excuse me? (婉转) 你 能原谅我吗? Shall/should 表示说话人的意愿。 He shall get his money. 愿 意他拿到他的钱。 You should stay here as long as you like.只要你乐意,愿 意你呆在这。 一般用于肯定句,用于第二,三 人称。 在疑问句中,表示征询听话人是 否愿意。 Shall you do some shopping with me? 你愿意和我一起买东西去 吗?

表七; 表七;表示意志的情态动词的用法 用法 usage 情态动 意义及用法 词 auxiliary 表示主语的意志。 不能用缩写的 用于第二,三人称,表示对别 用于句式和人称 用于句式和人称 回答形式 其它 决心 insistence and determination

will/would

形式。应重读。 I 'will stop smoking. 我决心戒烟 了。 He' will do it whenever you say.

人生气。可用于条件句。 I 'will have my own way. 我要 走自己的路。 He won't do what he's told. 他

你什么时候说,他一定会做的。 不会做别人让他干的事。 It's your own fault. You would take the baby with you. 是你自 己的过错,你非要带着孩子。 Will you come this way, please. 你这边走不行吗? If you 'will go,you may go at once. 如果你非走不可,你可 以马上走。 Shall/should 表示说话人的意志和决心。shall 要重读。 You 'shall marry him. 我坚持你 应和他结婚。 No one 'shall stop me. 不许任何 人阻止我。 只用于第二,三人称肯定句。 You 'shall obey orders. 我要你 服从命令。 The enemy 'shall not pass. 决 不让敌人过去。

表八: 表八:表示能力的情态动词的用法 能力 ability and capacity 回答 意义及用法 用于句式和人称 形式 can/could 表示人或动物的内在能力。 有某种知识或者技能 而能够做某事。有时可以和 be able to 互换。 He hurt his foot and couldn't (wasn't able to) play football. 他脚受了伤,所以他不能踢足球了。 be able to 暗指做成了某一事情。(manage to) Because he worked hard, he was able to pass his 用于肯定,否定和疑问句。 He can speak several languages. 他会说好几国语言。 它 其

auxiliary

examination. 因为他努力工作,所以他能及格。

情态动词练* Part1 1. May I stop my car here? No, you____. A. can't B. mustn't C. needn't D. don't have to 2. Must we clean the house now? No, you _______. A. needn't B. may not C. mustn't D. can't 3. John his father about his failure in the exam. A. dares not tell B. dares not telling C. dare not tell D. dares not to tell 4. You return the book now. You can keep it next week if you like. A. can't B. mustn't C. needn't D. may not 5. Johnny, you play with the knife, you hurt yourself. A. won't...can't B. mustn't...may C. shouldn't, must D. can't...shouldn't 6. The fire spread through the hotel very quickly but everyone get out. A. had to B. would C. could D. was able to 7. Would you go out for a walk with me? No, I . My girl friend is coming. A. wouldn't B. shall not C. won't D. shouldn't 8. Man die without water. A. will B. can C. need D. shall 9. If he started at 9 0'clock, he be there by now. A. need B. shall C. ought to D. must 10. I mailed the letter two weeks ago. She_____it. A. must receive B. can't receive C. might receive D. must have received 11.The professor gave orders that the experiment before 5:30p.m. A. be finished B. will finish C. must be finished D. would be finished 12. There was plenty of time. You_____. A. mustn't hurry B. mustn't have hurried C. needn't hurry D. needn't have hurried 13. Tom was a diligent boy. He go to school though it was raining hard. was able to B. could C. couldn't D. wasn't able to 14. ______I go back before lunch? No, I don't think you________. A. Need...must B. Do...need to C. Must...have to D. May .... ought to 15. The teacher do all the exercises, but a pupil_______. A. needn't....must B. may not...must C. needn't....needn't D. can't....must 16. Would you open the window please ? Yes, I______. A. will B. would C. do D. can 17. A lion only attacks a human being when it is hungry. A. should B. can C. will D. shall

18. ____Must I finish this novel this morning ? ____No, you_____. A. mustn't B. might not C. don't have to D. can't 19. The taxi ____ only hold six passengers. It is full. You take the next one. A. may...may B. can...may C. may...can D. must...can 20. I a little earlier, but I met a friend of mine on the way. A. may come B. may have come C. could have come D. must have come 21. I wish to go home now, I? A. may B. can't C. must D. do 22. He must have finished his homework, he? A. mustn't B. didn't C. needn't D. hasn't 23. This pen looks like mine, yet it isn't. Whose it be? A. must B. can C. may D. might 24. He didn't do well in the exam. He hard at his lessons. A. must have worked B. ought to have worked C. would have worked D. has worked 25. I wonder how he that to the teacher. A. dare to say B. dare saying C. not dare say D. dared say 26. Mr Baker, a number of students want to see you. _____ they wait here or outside? A. Should B. Will C. Shall D. Are 27. You the trees. Look, it is raining now. A. mustn't have watered B. needn't have watered C. could have watered D. might have watered 28. I give you an answer tomorrow. I promise! A. must B. will C. may D. shall 29. As a soldier, you do as the head tells you. A. will B. shall C. may D. ought 30. The streets are all dry. It_____ during the night. A. can't have rained B. must have rained C. couldn't rain D. shouldn't have rained 31. "When _____ he leave the hospital?" I asked the doctor. A. will B. shall C. can D. may 32. They have not finish the work up to now. ____Well, they ______ A. should have B. should C. ought to D. ought have 33. Since it is already midnight, we______. A. had better leaving B. ought to have leave C. should take our leave D. might as well leave 34. you be happy! A. May B. Can C. Must D. Would 35. Must we come tomorrow? A. No, you can't B. No, you needn't C. No, you mustn't D. No, you may not 36. You miss the lesson, though we have it on Thursday.

A. mustn't...needn't B. needn't....mustn't C. mustn't...mustn't D. needn't...needn't 37. To succeed in a difficult task,_____. A. one needs to work hard B. to work hard is needed C. you need be a hard working person D. to work hard is what one needs 38. In case I______, I would try again. A. will fail B. would miss C. should fail D. shall miss 39. Some people feel that handguns______. A. should control B. should be controlled C. must be controlling D. can be control 40. ______ open the door for you ? A. Would you like that I B. Do you want that I C. Will I D. Shall I 41. My son ____ the examination, but he wasn't careful enough. A. might be able to pass B. must have passed C. could have passed D. were able to pass 42. Isn't it strange that the lazy boy pass the exam? A. should B. has C. might D. would 43. We the work so early without your help. A. couldn't finish B. can't finish C. couldn't have finished D. can't have finished 44. We the manager, but no one _____ his telephone number. A. could have called, knew B. could have called, had known C. could call, had known D. could call, knew 45. "Would you come and join them?" "I wish I . But I am busy at this moment. A. can't B. couldn't C. could D. can 46. If Alice this afternoon, the meeting should be put off. A. would not come B. might not come C. should not come D. could not come 47. I didn't see her in the meeting room this morning. She at the meeting. A. mustn't have spoken B. shouldn't have spoken C. needn't have spoken D. couldn't have spoken 48. With so much work on hand, you to see the game last night. A. mustn't go B. shouldn't go C. couldn't have gone D. shouldn't have gone 49. I thought you like something to read, so I have brought you some books. A. may B. might C. could D. must 50. There was plenty of time. She______. A. mustn't have hurried B. couldn't have hurried C. must not hurry D. needn't have hurried 51. It's still early, you______. A. mustn't hurry B. wouldn't hurry C. may not hurry D. don't have to hurry

52. Please open the window,________? A. can't you B. aren't you C. do you D. will you 53. We for her because she never came. A. mustn't have waited B. shouldn't have waited C. mustn't wait D. needn't wait 54. May I stop here? No, you ____. A. mustn't B. might not C. needn't D. won't 55. He _____ you more help, even though he was very busy. A. might have given B. might give C. may have given D. may give 56. I didn't see her in the meeting room this morning. She at the meeting. A. mustn't have spoken B. shouldn't have spoken C: needn't have spoken D. couldn't have spoken 57. Could I borrow your dictionary? Yes, of course you______. A. might B. will C. can D. should 58. Please don't make a noise. --I'll be as quiet as a mouse. A. Yes, I won't B. No, I won't C. No, I will D. Yes, I will 59. The young man has made so much noise that he not have been allowed to attend the concert. A. could B. must C. would D. should 60. One ought for what one has done. A. not to be punished B. to not be punished C. to not punished D. not be punished 61. If you really want yourself to be in good health, you must always so much.. A. not, be smoking B. not, have smoked C. not, to smoke D. be not, smoking 62. Where is Mary? She isn't here. I think she_____. A. may have gone home B. must have gone home C. might have gone home D. All the above 63. I think Helen is at home. No, she be at home, for she phoned me from the airport just five minutes ago. A. mustn't B. needn't C. can't D. dared not 64. She is already two hours late. What to her? A. can have happened B. may have happened C. should have happened D. must happen 65. “ he be watching TV now?” "Yes, he be watching TV now?" "No, he be watching TV now." A. Must, can, mustn't B. Can ,must, can't C. Can, can, mustn't D. May, must, needn't 66. You must be a writer, ______? A. mustn't you B. are you C. must you D. aren't you

67. You must have seen him last night, ? A. haven't you B. didn't you C. don't you D. must you 68. I got up early this morning, but I _______so because I had no work to do. A. mustn't have done B. didn't need to do C. needn't have done D. can't have done 69. Let's say that you could go there again, how feel? A. will you B. should you C. would you D. do you 70. I daren't tell you what he did for fear that he angry with. A. will be B. is C. was D. should be 71. Without the leadership of the Party, there no New China. A. would be B. has been C. was D. should be 72. It is necessary that we a foreign language. A. must master B. ought to master C. master D. should master 73. Most of the students felt rather disappointed at the English party. They say that it ___ better organized. A. had been B. had to be C. must have been D. could have been 74. I am surprised that he to help me when I needed it most. A. should refuse B. would have refused C. should have refused to D. may have refused 75. Look! Tom is too sleepy to work .He __ up watching TV. A. mustn't have stayed B. shouldn't have stayed C. mustn't stay D. ought not to say. 练*题答案 BACCB DCADD 11 - 20 ADACA ACCBC 21 - 30 1 - 10 ADBBD CBBBA 31 - 40 BADAB AACBD 41 - 50 CACAC CDDBD 51-60 DDBAA DCBDA 61-70 ADCAB DBCCB 71-75 ADDCB Part 2 1) You____ all those clothes! We have a washing machine to do that sort of thing A) needn't have washed B) shouldn't have washed C) must not have washed D) can not have washed 2) John's score on the test is the highest in the class; he____ last night. A) should study B) should have studied C) must have studied D) must have to study 3) The room is in a terrible mess; it ____cleaned. (CET-4, 1996,6) A) can't have been B) shouldn't have been C) mustn't have been D) wouldn't have been 4) Nobody knows how people first came to these islands. They ____ from South America on rafts. A) must have sailed B) can sail C) might have sailed D) should have sailed 5) Mary was not in her bedroom yesterday afternoon. She ____ in her

classroom. A) should have been B) must have been C) must be D) should be 6) Bob said he was going to join our club but he didn't. He ____ his mind. A) can't have changed B) wouldn't have changed C) must have changed D) shouldn't have changed 7) You____ to town to see the film yesterday. It will be on TV tonight. A) needn't go B) had better not go C) should not go D) needn't have gone 8) We____ the letter yesterday, but it didn't arrive. A) must receive B) ought to receive C) must have received D) ought to have received 9) With all the work on hand, he____ to the cinema last night. A) mustn't go B) shouldn't have gone C) could not go D) couldn't have gone 10) Eve was late for class again. She ____earlier. A) should get up B) must get up C) need to get up D) should have got up 11) I am feeling sick. I____ so much chocolate. A) needn't have eaten B) couldn't have eaten C) mustn't have eaten D) shouldn't have eaten 12) I didn't send out my application form last week, but I ____. A) had B) would do C) should have D) might have to 13) Walking alone in the deserted village, John was scared. He thought he____ Tom to go with him. A) might have asked B) should asked C) must have asked D) should have asked 14) When I got to the cinema, the film had already started; I____ there earlier. A) ought to get B) ought to have got C) must have got D) must get 15) The road was muddy. It____ last night. A) must rained B) must have rained C) must be rained D) could have rained 16) She can speak quite fluent English. She____. A) must been in the U.S.A. for some time B) must have been in the U.S.A. for some time C) should have been in the U.S.A. for some time D) May be in the U.S.A. for some time 17) You should bear in mind that he is not so strong as he____. A) was used to be B) used to be C) was used to D) use to 18)“We didn't see him at the exhibition yesterday.”“He ___it.” A) mustn't visit B) can't have visited C) should have gone to see D) may see 19) Mary ____my letter, otherwise she would have replied before now.

A) should have received B) has received C) Couldn't have received D) ought to have received 20) I ____ you a valuable present for your birthday, but I was short of money. A) would have liked to give B) liked to give C) have liked to give D) would like to give 21)“Where ____ my umbrella?”“Somebody ____ it away by mistake.” A) is, must have taken B) is, must take C) have been, must take D) is, takes 22) What ____ would happen if the director knew you felt that way? A) will you suppose B) you suppose C) do you suppose D) you would suppose 23) Two eyes ____see more than one. A) can B) may C) will D) should 24) ____ you continue in your efforts and achieve new and greater successes. A) Would B) Will C) May D) Should 25) We ought to help each other in our work, ____? A) oughtn't we B) should we C) shouldn't we D) ought to we 26) Tom ____ better than to ask Dick for help. A) shall know B) shouldn't know C) has known D) should have known 27) You ____ your tooth pulled out before it rot completely. A) had better got B) had to get better C) had better to get D) had better get 28) When we got to the cinema, the film hasn't started yet, so we ____. A) needn't hurry B) didn't need hurry C) needn't to hurry D) needn't have hurried 29) It was really very dangerous; you ____ him seriously. A) might have injured B) could injure C) should have injured D) must injure 30) As he had heart attack, he was told that he ____ continue the work. A) needn'tB) may not C) mustn't D) can't 31) An Englishman who ____not speak Italian was once traveling in Italy. A) must B) could C) may D) might 32) I ____like to make a suggestion. A) could B) would C) must D) might 33) I know things are hard with you, but you ____try to get over the difficulties. A) can B) may C) must D) ought 34 I can't find the recorder in the room. It ____ by somebody. A) may have been taken away B) may leave C) may take away D) must have taken away 35) He ____the 9:20 train because he didn't leave home till 9:25.

A) can reach B) could catch C) may not catch caught 情态动词部分练*题答案 1)A 2)C 3)A 4)C 5)B 6)C 7)D 8)D 9)D 10)D 11)D 12)C 13)D 14)B 15)B 16)B 17)B 18)C 19)C 20)A 21)A 22)C 23)A 24)C 25)A 26)D 27)D 28)D 29)A 30)C 31)B 32)B 33)C 34)A 35)D

D) couldn't have




友情链接: 简历 面试求职范文 职业规划 自我管理 社交礼仪 76242百科